Surse de lumina cu LED

22/03/2017

Un LED este un dispozitiv electronic alcatuit dintr-o jonctiune (o dioda) care emite lumina la polarizarea directa a jonctiunii. Pana acum erau utilizate in aparatura electronica ca indicatoare dar in ultimul timp au aparut multe aplicatii de putere ca surse de lumina.

Caracteristicile surselor de lumina:

  • Randamentul luminos (lm/W) – este randamentul conversiei din energie electrica (Wati) in energie luminoasa (Wati) combinata cu eficienta conversiei din putere optica (Wati) in flux luminos (lumen = lm ) perceput de ochiul uman. Cu cat randamentul luminos este mai mare, cu atat sursa de lumina este mai eficienta. Becurile cu incandescenta ating 12 lm/W, cele cu halogen 20 lm/W , cele economice cu descarcare in gaz intre 40 ... 50 lm/W iar becurile cu leduri depasesc 160 lm/W.
  • CRI (indice de redare a culorilor) – capacitatea unei surse de lumina de a reproduce cu fidelitate culorile obiectelor in comparatie cu lumina naturala si are valori de la 1 la 100. Cu cat indicele este mai aproape de 100 CRI cu atat sursa este mai buna. Indici CRI: lampa cu sodiu presiune redusa CRI5, lampa cu sodiu de inalta presiune CRI 24, lampa cu vapori de mercur CRI 17 ... 49, bec economic alb cald CRI 51 ... 89, bec economic alb rece CRI 60... 89, neon CRI 60 ... 90, led alb CRI 70 ... 90, bec incandescent 100, bec halogen 100, lumina naturala 100. Pentru iluminat odihnitor se recomanda CRI > 80 iar pentru aplicatii profesionale (ex: dentisti, pictori, fotografi) se recomanda CRI > 90.
  • Temperatura de culoare – se determina prin compararea cromaticitatii cu aceea a unui corp negru absolut. Temperatura de culoare este temperatura unui corp negru a carui radiatie are aceeasi culoare cu a sursei de lumina. Se masoara in grade K. Valori temperatura surse de lumina: lumanare 1920 K, bec incandescent 100W: 2800 K, bec halogen: 3400K, bec neon fluorescent: 3800K, lumina soarelui dimineata: 5500K. Becurile cu leduri au o temperatura intre 2700 ... 10000K.Lumina calda face referire la lumina cu temperatura sub 3500K.
  • Fluxul luminos (lm) – specifica cantitatea de lumina in lumeni si se masoara independent de directia de distribuire a luminii. Fluxul luminos nu trebuie comparat cu gradul de stralucire.
  • Iluminarea (lx) - reprezinta marimea fluxului luminos repartizat uniform pe o suprafata de 1 m2. Unitatea de masura este luxul(lx). 1Lx= 1lm/m2. Valori ale iluminarii: zi senina de vara: peste 100000 lx, zi innorata de vara: 20000lx, birou: 1500 lx, noapte instelata: 0.2 lx.
  • Luminanta (cd/m2) – masoara luminozitatea perceputa de ochiul omenesc a unei suprafete. Toate suprafetele absorb o parte din lumina si reflecta o parte. Lumina provenita de la un bec intr-o camera cu podea neagra pare mai inchisa decat cea intr-o camera cu podea alba. O distributie a luminozitatii uniforma face o incapere mai agreabila visual.
  • Intensitatea luminoasa (cd) – descrie o parte a fluxului luminos emis intr-o anumita directie. Unitatea de masura este Candela(cd). O lumanare are intensitatea luminoasa de 1cd, un bec incandescent de 100W atinge 1100cd.

Avand aceste caracteristici, putem calcula parametrii unui bec cu leduri pe care il vom monta intr-un corp de iluminat sau care va inlocui alt tip de bec petru a obtine valorile parametrilor luminii pe care le dorim. Becurile LED sunt mai economice, au durata de viata mult mai mare si nu contin substante periculoase.