Protectia diferentiala - solutia impotriva electrocutarii

25/01/2017

In locuinta se pot produce cu usurinta evenimente implicand reteaua electrica care pot duce la electrocutare sau incendiu:

  • un copil care introduce un obiect metalic in priza;
  • un adult care atinge partea dezizolata a unui conductor in timpul interventiei asupra instalatiei electrice;
  • utilizarea unei masini de spalat cu impamintare necorespunzatoare;
  • utilizarea unui aparat electrocasnic cu snurul de alimentare cu izolatia imbatranita;
  • atingeri pe traseele firelor in perete intre fire din cauza izolatiei imbatrinite.

In momentul aparitiei unui astfel de eveniment, pentru oprirea desfasurarii acetuia se utilizeaza aparate numite relee pentru protectie diferentiala. Acestea detecteaza curenti de valori foarte mici care nu trec prin conductoarele de alimentare (de exemplu curentul care trece prin corpul omului in cazul electrocutarii) si intrerup alimentarea cu energie electrica. Detectia acestor curenti se face masurand curentii de linie (faza) si neutru. Releul detecteaza diferenta intre acesti curenti. In cazul aparitiei unei descarcari acidentale pe alta cale spre pamant, apare o diferenta intre curentul de faza si cel de nul, iar releul intrerupe alimentarea cu energie electrica.

Curentul devine periculos pentru organismul uman cand depaseste valoarea de 30 mA. Din aceasta cauza majoritatea releelor diferentiale sunt reglate la aceasta valoare. Exista disjunctori cu curentul de declansare de 10, 30, 300 mA. Disjunctorii cu curent de declansare de 300 de mA nu va vor proteja la electrocutare. Majoritatea disjunctorilor cu protectie diferentiala asigura protectia la scurtcircuit si suprasarcina. Curentul nominal al disjunctorului va fi ales dupa curentul maxim absorbit de circuitul pe care se monteaza.

Protectia diferentiala pentru instalatia electrica a unei case se poate realiza pe doua cai:

  • se poate pune in tablou o siguranta generala normala, cu protectie la suprasarcina si scurtcircuit si pe celelalte circuite dupa ramificatie mai ales bai, bucatarie, masina de spalat unde exista apa sigurante cu protectie diferentiala;
  • se poate pune o siguranta cu protectie diferentiala ca siguranta generala si pe celelalte circuite dupa ramificatie sigurante normale pentru protectie la scurtcircuit si suprasarcina.

Varianta a doua este mai ieftina cu observatia ca la orice defect se intrerupe alimentarea in toata cladirea.