Cum se realizeaza protectia la supratensiune

26/01/2017

Supratensiunile sunt fenomene ce pot aparea in instalatiile electrice si pot avea consecinte nedorite: suprasolicitarea si deteriorarea izolatiei care poate duce la distrugeri de echipamente, incendii.

Aparitia supratensiunilor poate avea o multime de cauze:

 • intreruperea in amonte a conductorului de nul care face sa apara o tensiune de 400V la consumatorii monofazati;
 • loviturile de trasnet asupra paratrasnetului cladirii;
 • loviturile de trasnet asupra instalatiei electrice;
 • defecte ale instalatiei proprii care pot produce supratensiuni in circuitele din apropiere;
 • descarcari electrostatice, comutatii bobine in instalatia proprie.

Caracteristicile principale ale unei supratensiuni sunt:

 • amplitudinea;
 • durata;
 • distanta la care s-a produs fata de aparatura sensibila.

Supratensiunile aparute datorita loviturii de trasnet au o amplitudine mare si durata mica (ms). Supratensiunile aparute datorita comutatiilor in reteaua proprie au amplitudine mica si durata mare. Supratensiunile datorate intreruperii conductorului de nul pot genera tensiuni periculoase cu durata mare.

Distrugerea echipamentelor sau intreruperea alimentarii cu energie electrica sunt fenomene negative care pot fi stopate prin montarea unor dispozitive de protectie la supratensiuni. Dispozitivele de protectie la supratensiuni se conecteaza la fiecare faza, la nul si la impamantare. Ele asigura descarcarea la pamantare a oricarei tensiuni care depaseste o valoare de prag pe oricare dintre conductorii instalatiei electrice (faze sau nul). Din acest motiv impamantarea trebuie sa fie realizata conform standardelor in domeniu.

Protectia la suratensiuni se realizeaza in trepte, incepand de la intrarea alimentarii in cladire si pana la echipamente.

Dispozitivele de protectie la supratensiune se impart in mai multe categorii, dupa zona de protectie:

 • dispozitive pentru treapta 1: sunt dispozitive care se monteaza in tabloul general de alimentare si au rolul de a opri supratensiunile din exterior sa nu patrunda in reteaua din interiorul locuintei;
 • dispozitive pentru treapta a 2-a: se monteaza in aval de dispozitivele din treapta 1 si au rolul de a prelua supratensiunile care scapa de dispozitivele din treapta 1;
 • dispozitive pentru treapta a 3-a: se monteaza langa aparatura sensibila.

Alegerea dispozitivelor de protectie la supratensiuni trebuie sa tina cont de tipul retelei, de amplitudinea supratensiunilor si a surselor de supratensiune. Conexiunile trebuie facute cu conductoare cat mai scurte si de sectiune mare. Conexiunea cu impamantarea a dispozitivelor pentru descarcare lovituri de fulger trebuie sa aiba minim 16 mm2. Conexiunea cu impamantarea a dispozitivelor de protectie a aparatelor trebuie facuta cu conductor de minim 4mm2.